לימודים ותארים
ישראל חנוקוגלו נולד באיסטנבול, טורקיה בשנת 1952. הוא סיים תיכון באיסטנבול בשנת 1969 ונסע לארה"ב לשנת לימודים עם מלגה בינלאומית מטעם ארגון AFS. בשנת 1970 הוא התחיל את לימודיו לתואר ראשון באוניברסיטה העברית, וסיים בהצטיינות תואר ראשון בביולוגיה ופסיכולוגיה והשלים לימודי חטיבה במדע מדינה.
ישראל המשיך ללימודי תואר שני ושלישי באוניברסיטת וויסקונסין-מדיסון (Madison, Wisconsin) שבארה"ב (תואר שני ב-1976, ותואר שלישי ב-1980). במחקריו לקראת דוקטורט בנושא "מנגנון העברת אלקטרונים במערכות P450 מיטוכונדריאליות" הוא בידד את האנזימים שהופכים את כולסטרול להורמונים סטרואידים ופענח שלבים בסינתזה שלהם. להתמחות פוסט-דוקטורט, ישראל עבר למחלקה לביוכימיה באוניברסיטת שיקאגו (Chicago). שם ישראל בידד גנים המקודדים לחלבונים של שלד-התא מסוג אקטין (actin) וקרטין (keratin), וקבע לראשונה את המבנים של חלבונים מסוג קרטין שיוצרים שלד תאי (cytoskeleton) ומרכיבים את סיבי השיער.
עבודתו האקדמית
בסיום פוסט-דוקטורט בשנת 1983 ישראל שב לארץ לעבוד כמרצה במחלקה לביולוגיה בטכניון. בעבודתו המדעית ישראל התרכז בשיבוט (cloning) של גנים המקודדים לאנזימים שיוצרים הורמונים סטרואידים. בשנת 1987 ישראל התמנה כמדען בכיר במכון ויצמן. בשנת 1991 הוענק לישראל פרס ע"ש לובל עבור מחקריו. בשנת 1993 הועלה לדרגת פרופ' חבר במכון ויצמן.
בשנת 1995, פרופ' חנוקוגלו העביר את מעבדתו ממכון ויצמן למכללת יהודה ושומרון באריאל במטרה להקים במכללה מחלקה לביולוגיה. לצורך זה הוא כתב תכנית לימודים בביולוגיה מולקולרית. תכנית זו זכתה להכרה מלאה של המועצה להשכלה גבוהה בירושלים בשנת 2003 (שנתיים אחרי הגשתה לאישור). תכנית זו היתה התכנית הראשונה לתואר B.Sc. בביולוגיה מולקולרית בארץ. מהקמתה, פרופ' חנוקוגלו כיהן כראש המחלקה למשך חמש שנים. בנוסף לתכנית זו, פרופ' חנוקוגלו פיתח גם תכנית לביואינפורמטיקה בשיתוף מדעי המחשב. מחלקתו של פרופ' חנוקוגלו שימשה כאחת מאבני היסוד להקמת הפקולטה למדעי טבע. צעד זה זירז את הפיכת המכללה לאוניברסיטה.
הישגיו המדעיים
בעבודתו המדעית פרופ' חנוקוגלו שיבט כעשרה גנים חדשים וגילה מבנים ייחודיים במבני חלבונים. דרך פענוח של מבנה אנזים שמעורב בסינתזה של הורמונים סטרואידים הוא גילה רצף שמאפיין אתר קישור של קואנזים NADP. עבודה זו הביאה לגישה חדשה להנדסה של אנזימים מטבוליים עם שינוי קואנזים שלהם. פרופ' חנוקוגלו מילא תפקיד מרכזי בביסוס תת-התמחות של סטרואידוגנזה מולקולרית (molecular steroidogenesis) החוקרת יצור של הורמונים סטרואידים ויזם וניהל את כנס היסוד הבינלאומי בירושלים.
בשיתוף פעולה עם אחיו רופא ילדים ואנדוקרינולוג פרופ' אהרן חנוקוגלו (אוניברסיטת תל אביב), הם קבעו את רצפם של גנים המקודדים לחלבוני תעלות נתרן מסוג ENaC שנמצא תחת בקרה של הורמון סטרואידי אלדוסטרון. הם זיהו לראשונה מוטציות האחראיות למחלות תורשתיות הפוגעות בוויסות ריכוז המלח בדם. עבודותיהם של האחים חנוקוגלו הראו כי לתעלות אלה יש תפקידים מרכזים נוספים במערכות רבייה גם בזכר וגם בנקבה. במחקרים נוספים הם איפיינו את המבנה והתפקוד של תעלות נתרן.
רוב העבודות של פרופ' חנוקוגלו (מעל 90 ) מכל תקופות הקריירה המקצועית שלו מצוטטות ברמה גבוהה ע"י מדענים אחרים בספרות המקצועית. 13 מאמריו מתחומים שונים מצוטטים מעל 100 פעמים.
רשימת הפרסים שהוענקו לפרופ' חנוקוגלו כוללת את פרס לינדנר (Lindner) של האגודה הישראלית האנדוקרינית, פרס לובל (Lubell) של מכון ויצמן על מחקריו המצטיינים, קתדרה ע"ש דלטה במכון ויצמן, פרס גוטווירת על הצטיינות במחקר בטכניון-המכון הטכנולוגי, מלגת רשות הלאומית למחקר בארה"ב בתחום ביוכימיה, ועוד פרסים, מלגות ומענקים נוספים. מחקריו נתמכים ע"י מקורות לאומיים ובינלאומיים מגוונים כגון, האקדמיה הלאומית למדעים של ישראל, משרד הבריאות האמריקאי, משרד המדע, והאגודה למלחמה בסרטן.
תפקידיו הציבוריים
בנוסף לפעילותו המדעית, פרופ' חנוקוגלו מילא תפקידים ציבוריים באקדמיה במעורבות חברתית. פרופ' חנוקוגלו היה חבר בוועדות לאומיות לבדיקת תארי דוקטור מחו"ל מטעם משרד החינוך. בשנת 1995 נבחר כיו"ר "חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי" שמנה אז כ 600 פרופסורים ומרצים. בין השנים 1996-1999 כיהן כיועץ מדעי לראש הממשלה בנימין נתניהו. בעבודתו במכון ויצמן נבחר חמש שנים ברציפות כנציג המדענים הבכירים במועצה המדעית. בעת לימודיו באוניברסיטה שירת כנציג המחזור בין תלמידי פסיכולוגיה ושל תלמידים יוצאי טורקיה.
לאחר פרישתו מתפקיד יועץ מדעי לרה"מ, פרופ' חנוקוגלו יסד את אתר המדע וטכנולוגיה של ישראל שנהפך לפורטל מרכזי לאקדמיה ותעשיות היי-טק בארץ. במעורבותו להנצחת התרומה של עם ישראל למדע בעולם, הוא שימש כיועץ מדעי יחיד בהקמת טיילת "חתני פרס נובל" שהינה מוזיאון חוצות בראשון לציון.
פרופ' חנוקוגלו עשה שרות צבאי בחיל הנדסה. הוא נשוי ואב לבת ובן.